Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 500 περίπου συνέδρων ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 500 περίπου συνέδρων ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου το τριήμερο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) σε σύμπραξη με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και  Πολιτικών Επιστημών και σε συνεργασία τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στο χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα, που ξεκινά από τα κάτω, δηλαδή από τους ίδιους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.
Στο τριήμερο αυτό, 80 ομιλητές σε 16 θεματικές ενότητας ανέδειξαν προβλήματα και παρουσίασαν θέσεις, πολιτικές και προτάσεις για τον Τρίτο Τομέα της Οικονομίας στην Ελλάδα.
Από τις τοποθετήσεις τόσο των εισηγητών όσο και των συνέδρων, προέκυψε η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των φορέων της κοινωνικής οικονομίας για την υιοθέτηση και προώθηση κοινών προτάσεων και δράσεων σε θεσμικό επίπεδο και ανά τομέα.
Παράλληλα αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με φορείς της Κοινωνίας Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας Τοπικών Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων.
Μέσα από το Συνέδριο προτάθηκε η διαμόρφωση ενός πεδίου έρευνας για τη κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα με τη συμβολή του Παντείου Πανεπιστημίου. Η ανάπτυξη του πεδίου μπορεί να γίνει τόσο με την προσθήκη μαθημάτων Κοινωνικής Οικονομίας στο Πρόγραμμα Σπουδών, όσο και με τη δημιουργία σχετικού Ερευνητικού Ινστιτούτου.
Στο συνέδριο συμμετείχε ο Alain Coheur, ως εκπρόσωπος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ, ο οποίος έδωσε τη διάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
Η επιστημονική διάσταση της Κοινωνικής Οικονομίας αναπτύχθηκε από τη θεματική ενότητα του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο «Οι κοινωνικές επιστήμες και η κοινωνική αλληλεγγύη», την επιμέλεια της οποίας είχε αναλάβει ο κος Ανδρέας Λύτρας, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε, ο Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κος Ιωάννης  Σακέλλης, Καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας – Κοινωνικής Πολιτικής Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Τους συνέδρους καλωσόρισε η κα Αρτινοπούλου Βασιλική, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η κα Στρατηγάκη Μαρία, Αντιδήμαρχος Αθηναίων ως εκπρόσωπος του Δήμου, υπό την Αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο.
Το συνέδριο χαιρέτησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Βασίλειος, Πρωτοπρεσβύτερος, Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η κα Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κος Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ο κος Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ο κος Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο κος Θέμης Δημητρακόπουλος, Εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, ο κος Βασίλης Λιόγκας, Εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κα Καλλιόπη Σταυροπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, ο κος Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας, ο κος Χιωτάκης Νίκος, Εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο κος Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς, ο κος Κώστας Λαμπρόπουλος, Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, ο κος Κουγιουμτζής Νικόλαος, Εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ και ο κος Δημήτριος Κουτσοθεόδωρος, Πρόεδρος του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ & ΑΛΙΕΙΑΣ Α.Ε.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου έδωσαν το παρόν δεκάδες εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς από την Κοινωνία των Πολιτών.
Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου, (Παρασκευή 10 Ιουνίου) αφιερώθηκε σε οριζόντια θέματα που αφορούν στην κοινωνική οικονομία όπως:
1.    Το θεσμικό περιβάλλον για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
2.    Κοινωνική οικονομία – νέες τάσεις στον διεθνή χώρο
3.    Οι κοινωνικές επιστήμες και η κοινωνική αλληλεγγύη
4.    Τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνική οικονομία

Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, λειτούργησαν από το πρωί μέχρι το βράδυ τρία παράλληλα θεματικά εργαστήρια και συνολικά έγιναν 60 εισηγήσεις στις παρακάτω δώδεκα (12) θεματικές ενότητες.
1.    Αγροδιατροφή και κοινωνική οικονομία
2.    Κοινωνική επιχειρηματικότητα
3.    Δια βίου εκπαίδευση και κοινωνική οικονομία
4.    Χρηματοδοτικά εργαλεία - Μικροπιστώσεις για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.  Ηθική Τράπεζα
5.    Κοινωνική φροντίδα – υγεία και κοινωνική οικονομία
6.    Εθελοντισμός, εθνικοτοπικές ομοσπονδίες
7. Εργαλεία & Δομές Υποστήριξης του Συνεργατισμού και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (ΚΟΙΝΣΕΠ)
8.    Αχρήματη και ανταλλακτική οικονομία. Δίκτυα παραγωγών καταναλωτών – συνεργατισμός - καινοτομία
9.    Προσφυγικό – μεταναστευτικό και κοινωνική οικονομία
10.  Πολιτισμός, τουρισμός και κοινωνική οικονομία
11.  Οικολογία, ενέργεια, περιβάλλον και κοινωνική οικονομία
12.  Πολιτικές για την κοινωνική οικονομία και την συμμετοχική δημοκρατία
Το πρωί της Κυριακής λειτούργησε το «Ανοικτό Βήμα», στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν όσοι από τους Συνέδρους το επιθυμούσαν, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και για να συμπληρώσουν, κριτικάρουν, επικροτήσουν τα όσα ακούστηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τους συντονιστές των θεματικών ενοτήτων να παρουσιάζουν στην ολομέλεια του Συνεδρίου τις προτάσεις κάθε θεματικής ομάδας, αλλά και με ένα στρογγυλό τραπέζι εργασίας, στο οποίο δίκτυα και ομοσπονδίες συζήτησαν τη δυνατότητα μιας μόνιμης συνεργασίας σε θέματα κοινωνικής οικονομίας.
Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου τα τελικά συμπεράσματα, οι παρουσιάσεις των ομιλητών και το βίντεο από το σύνολο των εργασιών του Συνεδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Συνεδρίου.
Το Γραφείο Τύπου του Συνεδρίου
www.synedriokalo.gr
info@synedriokalo.gr
2106743835 - 2117057627 - 2108813760
Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου