Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Η Καινοτομία ως εργαλείο ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας στο χώρο της Υγείας



Διαχρονικά, οι τεχνολογικές καινοτομίες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος εφαρμογής στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Τα τελευταία χρόνια δε, με την ανάπτυξη ελαφρών φορητών συσκευών με ανοιχτή αρχιτεκτονική, όπως κινητά τηλέφωνα και tablets, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, είτε αμιγώς ψηφιακές ή υβριδικές, αναπτύσσονται και εξελίσσονται κυριολεκτικά σε εβδομαδιαία βάση. Υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεφροντίδας, ψηφιακά βιβλιάρια υγείας, εφαρμογές διαιτολογίας, γυμναστικής, ακόμη και μέτρησης ζωτικών σημείων, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κινητό τηλέφωνο και μπορούμε με ασφάλεια να εκτιμήσουμε, πως η παρουσία τους διαρκώς θα ισχυροποιείται, τόσο σε αριθμό, όσο και σε δυνατότητες.


Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί μία σειρά σημαντικών παραγόντων:

  1. O πληθυσμός της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, γηράσκει, δημιουργώντας μία νέα πλευρά της οικονομίας, γνωστή ως “Silver Economy”. Αυτή η διογκούμενη «νέα γενιά ηλικιωμένων», (αν επιτραπεί μια η οξύμωρη έκφραση), έχει σε μεγάλο βαθμό μια επαρκώς καλή σχέση με την τεχνολογία, ενώ είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο ζωής.
  2. Το Κοινωνικό Κράτος, με τη μορφή τουλάχιστον που ως σήμερα γνωρίζαμε, συρρικνώνεται και σημαντικό τμήμα του, περνά από τις δημόσιες δομές, στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
  3. Η παραγωγή λογισμικού δεν απαιτεί υψηλές επενδύσεις, αλλά μπορεί εύκολα να στηριχθεί σε συνέργειες, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Συνοψίζοντας σε μια πρόταση τα παραπάνω, υπάρχει μία αξιοπρόσεκτη πλευρά της οικονομίας, στην οποία οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να παράξουν αξία, στηριζόμενες κυρίως σε ευέλικτες συνεργασίες και χωρίς την ανάγκη ακριβών επενδύσεων.
Ασφαλώς, κάθε θεωρητική προσέγγιση για να αξιολογηθεί επαρκώς, πρέπει να γνωρίσει και πρακτική εφαρμογή: Στην «Κοινωνική Συνεταιριστική Δράση», η οποία εκπροσωπείται στο Συνέδριο, ακολουθήσαμε το παραπάνω μοντέλο και τα πρώτα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το σύστημα Τηλεϊατρικής και Τηλεφροντίδας που έχουμε αναπτύξει και διαθέσει, σε συνεργασία με άλλους φορείς και επιχειρήσεις, εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στο πεδίο, εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες δυνατότητες και συνδυάζεται εύκολα με άλλες υπηρεσίες, όπως η κατ’ οίκον φροντίδα.
Η Κοινωνική Οικονομία στοχεύει στην παραγωγή αξίας και όχι πλούτου. Η Υγεία και γενικότερα, η Ποιότητα Ζωής, ορθώς αποτελούν μία σημαντική ζώνη λειτουργίας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων και οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν ένα προσιτό εργαλείο, σε όσους σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν με καινοτόμο πνεύμα και ανταγωνιστικό πρόσημο.

Δημήτρης Βούλγαρης
Κοινωνική Συνεταιριστική Δράση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου