Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Οικοσύστημα κοινωνικής δράσης - δικτύωση



  Οικοσύστημα κοινωνικής δράσης - δικτύωση

Θα ξεκινήσουμε αυτήν την ενότητα ξεκινώντας από έναν ορισμό για να γίνει κατανοητός ο όρος οικοσύστημα στη φυσική. Ιδιαίτερα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, θα παρουσιάσουμε τις συνιστώσες του επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Βασική προϋπόθεση κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι η δικτύωση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, η οποία παίρνει δυο μορφές, της οριζόντιας δικτύωσης και της δικτύωσης χωρίς διαμεσολαβητές.


Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε μια καλή πρακτική που προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στην ελληνική πραγματικότητα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αυτήν της συμβολαιακής γεωργίας. Αυτή η πρακτική έχει πλεονεκτήματα τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, τα οποία και αναλύουμε.

Το τελευταίο ζήτημα που εξετάζουμε σε αυτήν την ενότητα είναι η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – social media και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.



Το Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό έλλειμμα ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της αλληλέγγυας συμβουλευτικής.  Ο όρος  «αλληλέγγυα συμβουλευτική» αυτός σημαίνει την διάχυση τεχνογνωσίας και πληροφοριών από τα κοινωνικά δίκτυα των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών προς κάθε ενδιαφερόμενο που ενδιαφέρεται να ιδρύσει κοινωνική επιχείρηση ή να βρει εργασία σε κοινωνική επιχείρηση. Η διαδικασία της αλληλέγγυας συμβουλευτικής θα εξυπηρετηθεί μέσω των δικτυακών τόπων του Παρατηρητηρίου και τα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης που διαθέτει και τους μέντορες που συνεργάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο για αυτό το σκοπό.
Ηλεκτρονική Διεύθυνση του Παρατηρητηρίου.
Σε πρακτικό επίπεδο για άμεση επικοινωνία οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να απευθύνονται στους ΜΕΝΤΟΡΕΣ αλληλέγγυας συμβουλευτικής.
ΜΕΝΤΟΡΕΣ
·         Χρήστος Καραζούπης  6972098613 Θεσσαλία
·         Δημήτρης Μιχαηλίδης  6998282382 Θεσσαλονίκη
·         Γιάννος Παπαϊωάννου  6940917704 Δυτική Ελλάδα
·         Κώστας Σκριάπας 6974881944 Θεσσαλία
·         Ευάγγελος Σπινθάκης 6978022875 Πελοπόννησος
·         Βασίλης Τακτικός 6989865476 Αττική
·         Σάκης Τσάγκρης 6974656023 Θεσσαλονίκη
http://www.paratiritiriokp.gr/index.php/component/content/article/111-syndesmoi-koin-symprakseon/1495-syndesmoi-koin-simprakseon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου