Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

H Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγοράς έσβησε τα 20 κεράκια των γενεθλίων της σε επετειακό διήμερο… (α)


Αναδημοσίευση από την Social Activism Αθηνών

Γράφει η Ελένη Βενιέρη
Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος
Μέρος Α' : Workshops
Το 2012 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Ενιαίας Αγοράς -του κοινού χώρου των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)- στον οποίο βασικές αρχές είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων, αλλά πρωτίστως η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και η κινητικότητα της απασχόλησης.
Η Ενιαία Αγορά αποτελεί σημαντικό πυλώνα της Ε.Ε. και πεδίο ανάπτυξης της αειφορίας και της καινοτομίας στην Ευρώπη. Όταν εγκαινιάστηκε επίσημα το 1992, ήταν ανοιχτή σε 345 εκατομμύρια πολίτες, σε 12 χώρες της Ε.Ε. Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 500 εκατομμύρια πολίτες στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. Για τους πολίτες αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών, ενώ για τα 23 εκατομμύρια των ευρωπαϊκών εταιρειών σημαίνει οικονομίες κλίμακας και ευρύτερο δυνητικό αγοραστικό κοινό[1]. Μακροοικονομικά, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αυξήθηκαν από 800 δισεκατομμύρια ευρώ το 1992 σε 2.800 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011. Στο ίδιο διάστημα δημιουργήθηκαν πανευρωπαϊκά 2,77 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Εγχ.Π.) της Ε.Ε. των 27 ήταν 2,13% -ή 233 δισεκατομμύρια ευρώ- υψηλότερο το 2008 από ό,τι θα ήταν χωρίς την ενιαία αγορά. Αύξηση που ισοδυναμεί με περίπου 500 € επιπλέον εισοδήματος ανά πολίτη της ΕΕ[2].
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ενιαία Αγορά (15-20 Οκτωβρίου 2012) οργανώθηκαν ειδικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. με σκοπό την επισήμανση των επιτευγμάτων του παρελθόντος, των προβλημάτων του παρόντος, αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης στο μέλλον. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών[3].
Αντίστοιχα για την Ελλάδα συνδιοργανώθηκε διημερίδα στις 18 & 19 Οκτωβρίου από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Οικονομικών -στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης ΕΚΔΔΑ (Πειραιώς 211, Ταύρος)- με θέμα: «20 χρόνια Ενιαία Αγορά – Νέα ώθηση στην οικονομία»[4].
Το διήμερο εκδηλώσεων περιλάμβανε τρία στρογγυλά τραπέζια. Το πρώτο είχε τον τίτλο «Νέα ώθηση στην Οικονομία» (με συντονιστή τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Ναπολέοντα Μαραβέγια), το δεύτερο είχε ως θέμα «Ενιαία αγορά και επιχειρηματικότητα»(με συντονιστή τον Δημήτρη Πεφάνη, Διευθυντή του in.gr) και το τελευταίο στρογγυλό τραπέζι επικεντρώθηκε στην «Ενιαία Αγορά και τους Πολίτες» (με συντονιστή το δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη).

F10 Venieri1 
1: Πρόσκληση εκδήλωσης επετείου Ενιαίας Αγοράς
Το κοινό, το οποίο απαρτιζόταν από ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες, ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του σε όλα τα παραπάνω workshops και έθεσε καίριες ερωτήσεις, οδηγώντας τη συζήτηση σε χρήσιμα πεδία. Επιπλέον, το κοινό ενημερώθηκε ή επικαιροποίησε τις γνώσεις του και εκτός αμφιθεάτρου, στον προαύλιο χώρο του ΕΚΔΔΑ, όπου υπήρχε έκθεση ενημερωτικών περιπτέρων με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, σχετικό με τα εργαλεία διακυβέρνησης της ενιαίας αγοράς και ειδικά εκπαιδευμένους προσωπικό των φορέων, οι οποίοι ενημέρωναν για τη λειτουργικότητα αυτών των μηχανισμών.
 F10 Venieri2
2: Generation ’92, ηλεκτρονικό παιχνίδι νέων ηλικίας 18-22 ετών

[1] Δείτε το video του πώς η Ενιαία Αγορά μεταμόρφωσε τον τρόπο ζωής, την εργασία, τα ταξίδια, το επιχειρείν και το «σπουδάζειν» στο: http://ec.europa.eu/
[2] Δείτε επιπλέον πληροφορίες στην ευρωπαϊκή έκδοση για την ενιαία αγορά, 20 Χρόνια Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, Βασικά σημεία στο: http://ec.europa.eu/....pdf
[3] Δείτε το video της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ενιαία Αγορά, Single Market Week, 15-20 October 2012 στο: http://www.singlemarket20.eu/el
[4] Δείτε λεπτομέρειες στο Δελτίο Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πραγματοποιήθηκε το "Επετειακό διήμερο για την Ενιαία Αγορά" (18-19/10) στο:http://ec.europa.eu/

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου