Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Έξυπνες συμβουλές για να σου μείνουν λεφτά.. στη τσέπη


Αναδημοσίευση από την Social Activism Αθηνών

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος,
Οικονομολόγος, MSc
Τι θα έλεγες αν μπορούσες με 10 μόνο ευρώ το χρόνο να απολαμβάνεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ειδικές εκπτώσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, απλά επειδή είσαι κάτω από 30 χρονών και Ευρωπαίος πολίτης;
Πώς θα αισθανόσουν αν είχες τη δυνατότητα να βρεις και να συγκρίνεις τις τιμέςκαταναλωτικών προϊόντων μέσω του διαδικτύου πριν πας να αγοράσεις, καθώς και τις τιμές των διδάκτρων σε διάφορα φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εξοικονομώντας χρήματα μιας και στις μέρες μας είναι περιορισμένα;
Θα σε ενδιέφερε η εξοικονόμηση χρημάτων με το να συγκρίνεις τις τιμές της βενζίνης στα διάφορα πρατήρια της περιοχής σου είτε μέσω του διαδικτύου είτε από το κινητό σου εντελώς δωρεάν;
Για όλα τα παραπάνω, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύντομη, αλλά περιεκτική παρουσίαση.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΕΩΝteyxos 12 - eikona 1 - filippos michalopoulos

Είσαι νέος και ζεις στην Ευρώπη;
Γνωρίζεις για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων;
Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι μία εκπτωτική κάρτα που απευθύνεται σε όλους τους νέους από 13 ως 30 ετών (μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, νέοι άνεργοι) και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες 37 χώρες στο εξωτερικό. Το κόστος της ανέρχεται μόλις στα 10 ευρώ και η διάρκεια ισχύος της στον 1 (ένα) χρόνο.
Παρέχει ειδική έκπτωση σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως:
  • Πολιτισμός & Ψυχαγωγία: κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, γκαλερί, αξιοθέατα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, κτλ.
  • Μόρφωση & Εκπαίδευση: μαθήματα χορού/ θεάτρου/ τέχνης, σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης & επιμόρφωσης, σχολές οδήγησης, σχολές ξένων γλωσσών κτλ.
  • Υγεία & Ομορφιά: κομμωτήρια-ινστιτούτα αισθητικής, γιατροί, φαρμακεία, κτλ.
  • Αθλητισμός: γυμναστήρια, μαθήματα εκμάθησης σπορ, υπαίθρια σπορ, κτλ.
  • Φαγητό & Ποτό: μπαρ, καφετέριες, γρήγορα γεύματα, εστιατόρια, κτλ.
  • Τουρισμός: ξενοδοχεία, hostels, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ/κατασκηνώσεις, γραφεία γενικού τουρισμού, κτλ.
  • Υπηρεσίες: τηλεφωνία/ internet, υπηρεσίες ψηφιακής εκτύπωσης, υπηρεσίες ενοικιάσεων/επισκευών, υπηρεσίες καθαρισμού, κτλ.
  • Καταστήματα: βιβλιοπωλεία/δισκοπωλεία, μόδα, οπτικά, Η/Υ - ηλεκτρικά είδη, gadgets, αθλητικά-αθλητικός εξοπλισμός, είδη καλλυντικών, κτλ
  • Μεταφορές: μέσα μαζικής μεταφοράς, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κτλ.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων" προωθείται στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EYCA (European Youth Card Association) και υλοποιείται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Δεδομένου του διαπολιτισμικού, αλλά κυρίως του κοινωνικού της χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων έχει την υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Υπάρχουν 3 τρόποι για την απόκτηση της κάρτας:
1. Υποβολή online αίτησης μέσω της ιστοσελίδας: www.europeanyouthcard.gr
2. Αποστολή αίτησης με μία φωτογραφία ταχυδρομικά στη διεύθυνση:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΕΩΝ:
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 417, 11143 ΑΘΗΝΑ
Για τους δύο παραπάνω τρόπους ο αιτών λαμβάνει, σε περίπου 15 ημέρες, ειδοποίηση από το ταχυδρομείο και εντός του χρονικού ορίου που αναφέρεται σε αυτήν, παραλαμβάνει την κάρτα πληρώνοντας 10 ευρώ. Σε περίπτωση που η κάρτα δεν παραληφθεί, ο φορέας μας δεν θα προχωρά σε επαναποστολή της κάρτας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
3. Επίσκεψη στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και επί τόπου απόκτηση της κάρτας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site:
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΤΙΜΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Λειτουργούν 3 ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών για τους καταναλωτές:
1) Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών

teyxos 12 - eikona 2 - filippos michalopoulos
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να βρει και να συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων (το εύρος τιμών), τις τιμές των προϊόντων στα κατά τόπους καταστήματα (αλυσίδες supermarkets), κ.ά. Πέραν, όμως, της ενημέρωσης των καταναλωτών, το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και για την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς.
Το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι προσβάσιμο 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα στους καταναλωτές μέσω του τηλεφωνικού αριθμού «1511» και φυσικά μέσα από το internet στην διεύθυνση www.e-prices.gr.
Παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης και σύγκρισης των τιμών πώλησης, για πάνω από 1.500 προϊόντα σε 1.200 σημεία πώλησης, σε 13 περιφέρειες, σε 1 έως 4 πόλεις ανά περιφέρεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ενημερώνονται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση (ανάλογα με το προϊόν) για τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ και τα αναρτούν άμεσα στο διαδίκτυο. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει την τιμή πώλησης του προϊόντος στο σούπερ μάρκετ της επιλογής του, αλλά και να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη των τιμών.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη των τιμών, επεξεργάζεται τα στοιχεία και εντοπίζει ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ), οι οποίες ερευνώνται από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
2) Παρατηρητήριο Τιμών Διδάκτρων
teyxos 12 - eikona 3 - filippos michalopoulos
Στο Παρατηρητήριο Τιμών Διδάκτρων, όπου αρχικά περιλαμβάνονταν τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τώρα υπάρχουν στοιχεία για τα δίδακτρα σε 3.331 επιχειρήσεις βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
3) Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων

teyxos 12 - eikona 4 - filippos michalopoulos
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων έχει δημιουργήσει μία ακόμη διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να βρει και να συγκρίνει τις τιμές υ

γρών καυσίμων σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Η διαδικτυακή πλατφόρμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.fuelprices.gr/, όπου κάποιος επιλέγοντας τον νομό, την πόλη και την περιοχή που μένει μπορεί να βρει τις τιμές για:
o Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων
o Αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων
o Super
o Diesel κίνησης
o Diesel θέρμανσης
o Υγραέριο κίνησης (Autogas)
o Diesel θέρμανσης κατ' οίκον
Επίσης, από τον Μάιο του 2011, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται και μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) για τα 3 πιο φτηνά σημεία πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην περιοχή (δημοτικό διαμέρισμα) που μένει.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Στέλνοντας ένα δωρεάν μήνυμα (SMS) από το κινητό τηλέφωνο με την περιοχή που σας ενδιαφέρει στο «54151», έρχεται άμεσα στο κινητό σας απάντηση που περιέχει την τιμή της βενζίνης, το πρατήριο πώλησης καυσίμων, καθώς και τη διεύθυνση για κάθε ένα από τα 3 φθηνότερα σημεία πώλησης που εντοπίστηκαν στην περιοχή που δηλώσατε (πχ. Χαλάνδρι, Ηλιούπολη, Αιγάλεω). Η ενημέρωση των πληροφοριών της πλατφόρμας SMS γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Τέλος, για τους κατόχους «έξυπνων τηλεφώνων» υπάρχει και εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Τιμών για android smartphones.
Από τις αρχές του 2010, το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμωνμεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και πλέον ο αριθμός των πρατηρίων που υποβάλλουν στοιχεία υπερβαίνει τα 3.000. Το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων εμπλουτίζεται συνεχώς, σε συνεργασία με το TAXIS, με την ανάρτηση τιμών πώλησης πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον από δραστηριοποιούμενους μεταπωλητές.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
Με τις νέες αυτές δυνατότητες τα πιο πάνω Παρατηρητήρια Τιμών μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να παραλαμβάνουν τα στοιχεία και να τα επεξεργάζονται, αλλά και να διαδίδουν τις βάσεις δεδομένων μέσα από τα δικά τους εργαλεία ενημέρωσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου